neděle 1. května 2016

Jak blízko či daleko mají graffiti k umění?


Těšíte se na nové číslo? Dostává se do finální verze, a to zpracování. Články už jsou napsané. A abych vás ještě více na něj navnadila, vypustím pár článků, které v novém čísle najdete. Tady je jeden z nich. :) (Číslo bude zaměřené ne umění a náboženství.)
------------------------------
Uměním jsme obklopeni stále. Ať už se jedná o malbu, obal sešitu, či design nábytku. Dá se však považovat za uměn i něco takového  jako jsou graffiti? Zkrášlují, nebo zhazují image města či obce, co se týče samostatného umění nehledě na právo majitele stavby?

Z počátku bych ráda definovala pojem umění. Umění zaštituje vše, do čeho dáme sami sebe za použití kreativity. Výsledkem je dílo, které má nějakou hodnotu. Hodnota díla je ale subjektivní pojem - každému se líbí něco jiného.

Když se zaměřím na graffiti jako takové, vyžadují talent (bavíme-li se o těch propracovanějších). Je zapotřebí znát perspektivu, správně stínovat, mít smysl pro barvy, vhodně využívat kreativitu, nápaditost a především mít představivost.  Dle mého z toho už jasně vyplývá, že se jedná o umění. Dejte takovému člověku do ruky štětec, tempery, papír a přesvědčíte se sami, že se jedná o umělce.

Nikdo by o tom nepochyboval, kdyby graffiti zůstali pouze na papírech, plátnech apod. Problém je právě to, že nezůstávají. Kreslí se na stavby – tvoří se umění na umění. A tady se naskýtá právě ta důležitá otázka: Může být považováno za umění něco, co je vytvořeno na jiném umění? Umělec, chcete-li architekt, navrhl stavbu, která nevyžaduje změnu. Navrhl ji tak, aby jí nic nechybělo – většinou také v jiném uměleckém směru než graffiti. A právě o tomto by měl tvůrce graffitů přemýšlet. Zda-li je vhodné na stavbu 
designovanou do určitého uměleckého směru dávat jiný umělecký směr. Nejedná to totiž o papír,  který lze přenášet. Graffiti budou na stavbě trvalé, nepřenosné, a tudíž nelze opomenout ani, jak vypadá okolí. Někdy se na stavbu hodí, jindy ne. 

Mě osobně graffiti nevadí, dokonce je mám ráda, považuji je za umění.  Myslím si, že není na škodu procházet ulicí, kde je možnost vidět umění v podobě graffitů. Na škodu je, pokud jsou umístěny na stavbě, ke které se absolutně nehodí. Poté se jedná o vandalismus, nebo-li umělecky řečeno pokus o umění, nikoliv umění.

Alice Kopecká, šéfredaktorka

4 komentáře:

  1. Také si myslím, že i graffity mohou být umění. Je třeba však rozdělit graffity a tagy. Tagy se objevují bez rozmyslu úplně všude - někdy mi to připomíná značkování psů. Lidé, kteří však dělají graffity jako umění smýšlí poměrně jinak a jen tak by si na budovu své dílo nedali. Většinou pracují na vyhrazených prostorech a když jsou opravdu šikovní, jsou placení za vytvoření díla na zakázku.

    OdpovědětVymazat
  2. Dle mého názoru, tak graffity jsou skvělé. Záleží jak které, například ty různé podpisy, či jak se tomu říká, tak se mi moc nelíbí. Na druhou stranu, viz obrázek který si dala na blog je nádherný. Přesně tomu bych říkala umění, než vandalismus. Některá díla jsou fakt skvělé. Mám podobný názor, jako ty. Jen tak dál :) !
    http://mycrazydiary.blog.cz klidně stav.
    S laskou Mí.

    OdpovědětVymazat
  3. Graffity rozhodně patří mezi umění. Ovšem jak které. Jsem zásadně proti těm puberťákům, kteří na jakýkoliv barák nastříkají jedno slovo a ještě k tomu co nejrychleji mohou jen aby byli cool. Ale mám slabost pro ty propracované a fakt pořádné graffity :3

    http://fromdigi.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to mám i já - štve mě, že ti rádoby umělci ničí pověst opravdovým umělcům.. po těch krásných graffitech bych se mohla utlouct :3 :)

      Vymazat