pátek 6. května 2016

Černobílý svět

Černá a bílá. Dvě barvy, které proti sobě stojí v hlubokém nezanikajícím protivenství. Temnota a světlo. Strach a naděje. Život a smrt. Anděl a ďábel. Dobro a zlo… Vedou dlouhotrvající bitvu o svou existenci. Ani jedna nedokáže zvítězit, ani jedna nedokáže být bez druhé. Nic jiného mezi nimi neexistuje. Žádný prostor, žádný kompromis.

Většina lidí kolem sebe vnímá pouze tyto dva protihráče a skutečných barevných krás si nevšímá. Paradoxně je černá viděna negativně, jako by zabíjela vše dobré a živoucí. Podle mnohých tvrzení podporuje temné myšlenky, je zlem, které hubí veškerou radost a štěstí na Zemi. Smutek a tajemno jsou jejími věrnými sestrami.

Zatímco bílá je naproti ní synonymem čistoty, jasnosti a nevinnosti. Zcela nevědomky vyvolává uklidňující mír a optimismus, který pozvedává mysl. Ne nadarmo se říká, že dokáže napomáhat přemýšlení. Občas může působit až chladivě, i rozjasňujícím dojmem, vzbuzuje pocit dokonalosti a perfekcionismus. Každý si nepochybně pod představou běloskvoucí bílé barvy představí perfektní linii, již nehyzdí jediný patrný škrábanec. Ne černou, symbol temnoty.



A přitom kdyby neexistovala černá, nerozpoznali bychom bílou. Stejně jako kdyby nebyl svět rozdělen na dobro a zlo, nebyla by udržena rovnováha soudržnosti bytí a bez ní by nebylo nás. A co láska a nenávist? Jdou spolu ruku v ruce. A přestože nikdo po nenávisti netouží, je potřebná, protože dokonalá láska by brzo nestálou lidskou povahu začala nudit.

Není proto lehčí přesvědčit naše svědomí milosrdnou lží, než připustit, že za své kroky zodpovídáme pouze my sami? Že vidění světa není pouze černobílé, ale nabízí nám široký pohled na živoucí svět?

Existuje vůbec něco takového, jako je černobílý svět? Nemluvíme pouze o lidské snaze zveličovat a vytvářet si odůvodnění pro naše činy, které se mnohdy neslučují s realitou, jíž nechceme, ani mnohdy neumíme čelit? Vždyť svět každého je zbarven barvou jeho očí. Vidíme ho takový, jaký chceme.


Článek je součástí čísla Jazyk duše - vyjde v nejblížší době.

Žádné komentáře:

Okomentovat